Ongeveer één op de zeven werknemer heeft last van stress- of burn-outklachten. TNO heeft in opdracht van de branchevereniging voor arbodiensten becijferd dat dit neerkomt op maar liefst 1,3 miljoen werknemers. De nasleep van corona en de overspannen arbeidsmarkt zorgen ervoor dat we elkaar ziek werken. Dat blijkt ook zichtbaar in het aantal ontslagen.
Van burn-out tot ontslag
Wie aanhoudend stressklachten ervaart, loopt een grote kans om overspannen te worden of een burn-out te krijgen. Het komt steeds vaker voor dat werknemers zich om deze reden ziekmelden. Niet iedere werkgever neemt zo’n ziekmelding even serieus. Dat kan tot spanningen leiden tussen de zieke werknemer en zijn of haar leidinggevende. Als daar niets aan gedaan wordt, kan dat op haar beurt resulteren in een arbeidsconflict. En dat kan voor een werkgever aanleiding zijn om tot ontslag over te gaan. In dit artikel leggen we uit wat je als werknemer kunt doen bij ziekte en ontslag.
Ben je juridisch ziek bij een burn-out?
Als je uitvalt wegens ziekte op grond van artikel 7:629 BW, dan heb je recht op doorbetaling van je salaris. Met andere woorden: je loon moet worden doorbetaald als er formeel sprake is van een ziektesituatie. Als dat niet het geval is, spreek je over situatieve arbeidsongeschiktheid. Er is juridisch gezien sprake van een ziektesituatie als je een medisch objectiveerbaar gebrek hebt. Dat is of een erkend medisch probleem of een medisch probleem dat je belet om je werk te verrichten. Een arts is in staat om een burn-out vast te stellen aan de hand van medische richtlijnen. Tegenwoordig is zelfs medisch objectief vast te stellen op basis van de hoeveelheid cortisol in je speeksel, of het aannemelijk is dat je overspannen bent (slapeloos, prikkelbaar, labiel, vergeetachtig) of een burn-out hebt (overspannen situatie die langer dan 6 maanden duurt.
Ziekmelding wegens burn-out of arbeidsconflict?
Een ziekmelding wegens burn-out wordt dikwijls verward met een ziekmelding wegens een arbeidsconflict. De vraag rijst dan: is de ziekmelding veroorzaakt door medische klachten of ligt het arbeidsconflict daaraan ten grondslag? Een bedrijfsarts kan aan de hand van de STECR-werkwijze arbeidsconflicten demedicaliseren. Dat wil zeggen dat er aangestuurd wordt op het oplossen van het conflict en voorkomen van (langdurige) uitval door ziekte. Bijvoorbeeld door een interventieperiode in te lassen of in overleg te gaan met een mediator. Indien er nadien alsnog een verschil van inzicht bestaat, kan een deskundigenoordeel van het UWV aangevraagd worden.
Ontslag bij ziekte
Ben je ziek vanwege een burn-out? Vraag jezelf dan af of je snel zult herstellen als je bij een nieuwe werkgever aan de slag kunt. Als het antwoord op die vraag ‘ja’ is, onderzoek dan of zelf ontslag nemen met wederzijds goedvinden tot de mogelijkheid behoort. Vaak zit je werkgever ook niet te wachten op een langdurig re-integratietraject of twee jaar loondoorbetaling. Dat biedt ruimte om te onderhandelen over de voorwaarden van je ontslag, waaronder vrijstelling van werk, een passende ontslagvergoeding en het recht op een WW-uitkering.